Četiri razloga za aktivan i sretniji život

Četiri razloga za aktivan i sretniji život

Postoji doslovno na stotine razloga zašto je dobro biti fizički aktivan. Tjelovježba je dobra za vaše tijelo, um i društveni život.

Ponudit ću vam četiri razloga za koje mislim da bi vas mogli nadahnuti da ustanete i postanete zdraviji. Jednom kada pročitate i promislite o tome, znam da ćete mi se pridružiti i postati sretniji i zdraviji.

1. Tjelovježba smanjuje stres

Većinu života smo pod nekom vrstom stresa, bilo da je to manjak vremena, financijske poteškoće ili problemi s poslovnim rokovima.

Stres može dovesti do debljanja, a mršavljenje učiniti još težim, stoga nikada nije bilo važnije pronaći vrijeme za aktivnosti.

Također, stres često uzrokuje prejedanje, a to dovodi do debljanja, koje nam opet uzrokuje stres i tada se krug ponavlja.

Čak sam i ja pokleknula pred stresom i za vrijeme visokog pritiska skrivala sam se u ostavi (gdje držim kekse!). Znajući da to nije bila najbolja reakcija, uzela sam si vremena i shvatila da trebam nešto poduzeti kako bih iz sebe izbacila stres. Saznala sam da dodajući aktivnost  u svoju svakodnevnicu dozvoljavam sebi da se reorganiziram i fokusiram na sebe, a to mi je pomoglo da smanjim tjeskobu i stres.

2. Osjećajte se produktivnije u poslu i životu

Uvijek sam mislila da smo u školi imali odmor kako bi profesorima dali pet minuta mira, ali pravi razlog je mnogo interesantniji. Studije su pokazale da je naš mozak nakon aktivnosti još aktivniji, a to nam omogućuje da učimo i zadržimo informaciju. (Isprobala sam ovu filozofiju na svojoj djeci i definitivno na njima djeluje.)

Vi možda više niste u školi, ali uzmete li malu pauzu za aktivnost, pogotovo kada se osjećate iscrpljeno, mogli biste poboljšati svoju koncentraciju i učiniti se produktivnijima. Osjećajući se produktivnijima na dobrom ste putu da pobijedite stres!

3. Pozitivan način života privlači pozitivne ljude

Kada svjesno ulažete trud da se kroz veću aktivnost poboljšate, vaše samopouzdanje dobiva zamah. Još bolje od toga je što vaš pozitivan pristup može potaknuti i druge oko vas na pozitivnu promjenu. Ovo je posebno istinito ako se odlučite na neki tečaj ili uključivanje u fitnes klub.

Tako radeći na sebi imate mogućnost poboljšati i druge!

4. Povećajte svoju sreću

Tko ne bi želio biti sretniji? Aktivnost u vašem tijelu potiče oslobađanje endorfina, a slično se događa kada jedemo čokoladu. Osobno odabirem one koji nastaju zbog aktivnosti jer su dužeg vijeka. Kada pojedete pozamašnu šećernu slasticu, vaša sretna vibra bit će kratkog trajanja, a ubrzo će uslijediti, ne tako sretan, pad energije.

Ono što je gore mora se i spustiti, a ako konstantno slasticama dižete razinu šećera u krvi, ubrzo ćete saznati kako je teško balansirati raspoloženje. Umjesto toga, pokušajte se uključiti u zdraviju aktivnost što će vas učiniti sretnijima jer ćete imati više energije i vaše će raspoloženje biti stabilno.

***

Uistinu, aktivnost je dobra za sve. Mogli biste na ova četiri savjeta gledati kao na put prema sreći. Manje stresa, spremnost i produktivnost čine vas sretnijima, a sretni ljudi privlače pozitivne i sretne ljude.

Nadam se i vjerujem da ćemo promovirajući aktivan život s vremenom učiniti svijet sretnijim i zdravijim mjestom.

Napisala Samantha Clayton, AFAA, ISSA. Samantha je Director Fitness Edukacije u Herbalife.
Preuzeto sa discovergoodnutrition.com