Cikla

Cikla

Svima poznata cikla, svrstava se u kategoriju korjenastog povrća. Korijen joj je okruglog ili ovalnog oblika, male ili srednje veličine, tamnocrvene boje, čvrste strukture i tankog vrška.

Svima poznata cikla, svrstava se u kategoriju korjenastog povrća. Korijen joj je okruglog ili ovalnog oblika, male ili srednje veličine, tamnocrvene boje, čvrste strukture i tankog vrška.

Kao ljekovita biljka poznata je već više od dvije tisuće godina, a može se upotrebljavati tijekom čitave godine.

Prosječan kemijski sastav cikle računato na 100 g svježe namirnice:voda 88 g; proteini 1,5 g; masti 0,1 g; ugljikohidrati 9,4 g i vlakna 2,5 g. Energetska vrijednost cikle iznosi samo 45 kcal na 100 g svježe namirnice.

Lako je probavljiva namirnica. U njoj se nalaze gotovo svi mineralni sastojci:kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, fluor, sumpor, jod, brom, litij, rubidij, celzij i stroncij. Važno je istaknuti da cikla sadrži i određenu količinu kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12.
Važna je i prisutnost vitamina B1, B2, B6, C, folata i pantotenske kiseline; iako ne u velikim količinama. Odličan je izvor folata (27% od RDA na 100 g) i dobar izvor mangana (16% od RDA na 100 g), kalija (10% od RDA na 100 g) i vlakana (11% od RDA na 100 g).

Ljekovita svojstva cikle

Ljekovita vrijednost cikle poznata je već iz antičkih vremena. Upotrebljava se kao pomoć u liječenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripe u početnom stadiju te za reguliranje krvnog tlaka, osobito niskog, a povoljno utječe na živce i rad mozga. Cikla je korisna i u liječenju slabokrvnosti, osobito u djece i mlađih osoba, a pospješuje i rad želuca, crijeva i žuči.

Odličan je izbor za vegetarijence jer sadrži određenu količinu kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12 kojeg u povrću uglavnom nema. Navedeni vitamin sudjeluje u stvaranju eritrocita, a pomanjkanje izaziva pernicioznu anemiju. Zbog toga, cikla je jedan od najboljih prirodnih lijekova za liječenje anemije i slabokrvnosti.

Zbog sadržaja selena cikla predstavlja namirnicu koja posjeduje svojstvo remineralizacije i uspješno se suprotstavlja prijevremenom starenju te sudjeluje u općem čišćenju organizma.
Sadrži i salicilnu kiselinu koja u organizmu djeluje protuupalno.

Zahvaljujući prisutnosti antocijana koji cikli daju crvenu boju, utječe na obnavljanje krvi, suzbija rast stanica tumora i služi kao prirodno sredstvo za zaštitu i otklanjanje posljedica štetnog zračenja. Osim toga, betain i betanin iz cikle pomažu u učvršćenju krvnih žila, reguliranju krvnog tlaka, smanjuju kolesterol u krvi, potiču metabolizam i rad jetara, a jačaju i obrambeni sustav organizma.

Konzumacija cikle

Konzumira se korjenasti dio cikle, listovi se ne preporučuju. Neki izvori navode da su puni oksalne kiseline koja „guta“ željezo pa organizam vodi u anemiju. No s druge strane, neki navode da obiluje blagotvornim nutrijentima poput beta karotena, kalcija, željeza i vitamina A, a ujedno je niskokalorično. Izbor je na vama.

Ciklu je najbolje konzumirati sirovu, i to ribanu s malo limunova soka. Ako želite poboljšati okus ovako pripremljenoj salati, uz ciklu upotrijebite mrkvu i/ili jednu kiseliju jabuku. Iznenadit će vas punoća okusa ovakve kombinacije.

Sok od cikle vrlo je ljekovit, a okus mu se može poboljšati dodatkom meda i limuna. Povećava izdržljivost kod vježbanja i povećanih tjelesnih napora, tvrde britanski znanstvenici koji su nedavno proveli mini-istraživanje na nekolicini mladih zdravih ispitanika. Sokovi od povrća bogati su nitratima – spojevima dušika, koji smanjuju potrošnju kisika pri naporu. Redovitom konzumacijom 500 mL soka od cikle, razina plazmatskih nitrata se otprilike udvostruči, što utječe na mišićnu izdržljivost. Primjećeno je kako su ispitanici koji su svakodnevno uzimali dodatak soka cikle izdržali trening vremenski za 16% više nego kontrolna skupina te su im treninzi bili manje zamorni, a krvni tlak i puls niži (u mirovanju). Ova vijest nije zanimljiva i vrijedna samo sportašima, nego i starijoj populaciji te osobama s kardiovaskularnim, metaboličkim i respiratornim problemima.  

Ciklu možete konzumirati i kratko prokuhanu. Slatkastog je okusa i odlično se uklapa u razna jela, a može biti i ukusan, zdravi 'snack'.

Nezaobilazan je satojak svake zimnice. Iako procesom konzerviranja gubi dio vitamina topljivih u vodi, posebice vitamina C, i konzervirana cikla još uvijek je vrijedan izvor nutrijenata i nadasve korisnih pigmenata. Naime, plodovi za konzerviranje ubiru se na vrhuncu sezone kada su najbogatiji nutrijentima, brzo se prerađuju i zatvaraju bez pristupa kisika. To onemogućuje rast mikroorganizama i degradaciju korisnih tvari iz cikle.

Ciklu možete konzumirati bilo u kojem obliku bez ikakvih nepovoljnih posljedica i ograničenja, lako je probavljiva i ne utječe negativno na sekreciju želuca.

Jela s ciklom

Ako ciklu pripremate kuhanjem, u vodu dodajte malo octa ili limunova soka kako biste sačuvali lijepu crvenu boju. Ciklu možete kuhati zajedno s temeljcem, propasirati, dodati začine i crveno vino te poslužiti kao umak uz losos s roštilja ili rakove. Ako pireu od cikle dodate ulje,aceto balsamico, malo vode, sol, papar i nasjeckani kopar, dobit ćete nesvakidašnji salatni preljev koji se osobito dobro slaže s kuhanim šparogama. Kuhana ciklu možete i kiseliti, pa je upotrijebiti kao uobičajenu zimsku salatu.

Cikla je izvrsna namirnica za pečenje. Neoguljena cikla, umotana u aluminijsku foliju ili bez nje, peče se oko sat vremena na temperaturi pećnice od 190°C. Izvrsna je u kombinaciji sa svinjetinom ili patkom. Želite li postići kontrast slatkastom okusu cikle, dodajte malo luka ili češnjaka.