Dva od pet pilića zaražena bakterijama

Dva od pet pilića zaražena bakterijama

Prenosimo vijest objavljenu na Magazin.hr o uzgoju peradi u Europskoj uniji

EU navodno ima visoke standarde uzgoja peradi i posvećuje posebnu pažnju preradi mesa. Pa ipak, dva od pet pilića iz supermarketa sadrže mikrobe od kojih prijeti i po život opasno trovanje, pokazuje novo britansko istraživanje.

Budući da su tijekom prošlomjesečne britanske istrage bakterije pronađene i u tekućine koja služi za održavanje tkiva prilikom bolničkih transplantacija ne treba čuditi da ništa nije bolje ni s mesom iz supermarketa. U svih devet lanaca trgovina koje su bile predmet novog istraživanja pronađena je kontaminirana piletina.

Od 192 testiranih pilića, uzgojenih u Britaniji, 73 je sadržavalo bakterije, uključujući rod bakterija Campylobacter, Listeriju i Salmonellu, pokazuje istraga udruge za zaštitu potrošača Which?, piše The Sun.

Richard Lloyd, predsjednik udruge, kaže:'To je neprihvatljivo.'

Testirana piletina bila je iz različitih vrsta uzgoja, uključujući i organsko. A trgovački lanci u kojima su uzimali uzroke su Aldi, Asda, The Co-operative, Lidl, M&S, Morrisons, Sainsbury’s, Tesco i Waitrose. kupovali su ih različitim danima, u različito vrijeme. Najčešće pronađene bakterije bile su iz roda bakterija Campylobacter. One uzrokuju proljev, temperaturu i povraćanje - a mogu i ubiti. U Britaniji je 2010. zabilježeno više od 403.000 slučaja trovanja i 96 smrti.

Temeljita priprema hrane je najvažnija

Kuhanje i temeljito pečenje piletine te dezinfekcija kontaminiranog područja ubija mikroorganizam. Iz Vijeća britanskih uzgajivača piletine poručili su:'Piletina je sigurna i zdrava ako se temeljito skuha ili peče'. Međutim ukoliko se hrana ne priprema na odgovarajućoj temperaturi mikrobi mogu preživjeti. I uzrokovati bolest.

U Britaniji čak jedna od pet osoba godišnje dobije trovanje bakterijama. Do smrtnih slučajeva rijetko dolazi, ali je trovanje izuzetno neugodno. Posebno su ugrožena djeca i starije osobe kod kojih može doći do opasne dehidracije.

 

Magic Life – Nezavisni Herbalife distributer