Izvještaj o dobrostanju muškaraca u Europi

Izvještaj o dobrostanju muškaraca u Europi

U izvještaju europske komisije (EC) izražava se zabrinutost zbog dobrostanja muškaraca u Europi

Nedavni izvještaj kojeg je objavila Europska Komisija donio je detaljan pregled dobrostanja muškaraca u svih 27 članica Europske Unije, kao i u Norveškoj, Islandu, Švicarskoj, Lihtenštajnu,Hrvatskoj, Turskoj i Makedoniji. Izvještaj je donio zanimljive podatke o načinu života muškaraca i uvid u njihove satove prema dobrostanju i osviještenosti kada je u pitanju zdravlje.

Neuravnotežena prehrana i nedostatak tjelesne aktivnosti spadaju u vodeće uzroke najčešćih  nezaraznih bolesti kao što su kardiovaskularna bolest, dijabetes tipa 2 i izvjesne vrste karcinoma, pa stoga značajno otežavaju problem bolesti, smrtnosti i invalidnosti unutar Europske Unije. U izvještaju Europske Komisije utvrđeno je da se muškarci općenito hrane manje uravnoteženo od žena i da je njihova prehrana nutricionistički neuravnoteženija od prehrane žena. Muškarci su manje skloni povezivati uravnoteženu prehranu s konzumiranjem više voća i povrća ili s izbjegavanjem prevelikih količina masnih namirnica. U izvještaju se isto tako ističe da su u proteklih mjesec dana muškarci bili manje skloni pokušajima promjene prehrane nego što su to bile žene, uz pohvalnu iznimku da su pokušali smanjiti konzumiranje alkohola. Motivacija za promjene u načinu prehrane kod žena je više dolazila od želje da se izgubi na težini (39% u usporedbi s 26% muškaraca), dok je kod muškaraca glavni motiv bio očuvanje dobrostanja (34% u usporedbi s 27% kod žena). Isto tako postoje naznake kako muškarci manje znaju o prehrani od žena, te isto tako nisu skloni čitati natpise na namirnicama onoliko često koliko to čine žena.

Osim što su slabo osviješteni o pitanjima prehrane, više od polovice muškaraca u Europskoj Uniji na postižu preporučene razine tjelesne aktivnosti, a jedan od trojice vodi sjedilački način života. Usporedno s time došlo je do peterostrukog povećanja slučajeva pretilosti od početka do kraja prošlog stoljeća. Muškarci su skloni bržem povećanju težine nego žene; u dobnoj skupini od 15 do 24 godine već sada je više muškaraca s prekomjernom tjelesnom težinom nego žena, a muškarci u prosjeku prekoračuju BMI 25 za 22%, dok je kod žena prosječno prekoračenje za 14 %.

Isto tako je došlo do osjetnog povećanja prekomjerene težine kod muškaraca; u dobnoj skupini od 25 do 34 godine BMI 25 je prekoračilo 46% muškaraca, a 25% žena. Broj muškaraca s prekomjernom težinom značajno varira od zemlje do zemlje; u Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj 65% muškaraca ima BMI veći od 25, dok je u Francuskoj taj broj manji od 45%.

Iz ovog je izvještaja jasno da se u Europi može učiniti mnogo toga kako bi se poboljšala osviještenost muškaraca u pogledu dobrostanja. Herbalifeovi proizvodi za prehranu iznutra, program uravnoteženog, aktivnog načina života, podučavanje Distributera o prehrani i inicijative letaka za potrošače apostrofiraju upravo probleme koje su prepoznale i europske nadležne institucije:potrebu poboljšanja znanja o prehrani kod potrošača, poboljšanje prehrane kod opće populacije i promicanje fizičke aktivnosti.

Ako trebate bilo kakav savjet po pitanju prehrane, slobodno nam pošaljite poruku na sljedećem linku http://www.magiclife.com.hr/kontakt ili direktno na mail:magiclife.hlw@gmail.com javiti ćemo vam se u najkraćem mogućem roku.

 

Magic Life – Nezavisni Herbalife distributer