Kako izbjeći prazne kalorije

Kako izbjeći prazne kalorije

Jednostavno rečeno, prazne kalorije su kalorije u namirnicama koje uglavnom nemaju značajniju nutritivnu vrijednost. No, upravo te prazne kalorije mogu se vrlo brzo nagomilati.

Većina masti i dodanih šećera smatraju se “praznima” jer vašem tijelu ne nude gotovo ništa od vitamina, minerala, fitonutrijenata ili vlakana. Jedino što nude je ubrzano povećanje trbuha, bokova i bedara. Stoga ne dozvolite da vas njihov naziv zavara – prazne kalorije su sve, samo ne prazne.

Namirnice pune praznih kalorija zamijenite namirnicama s puno nutrijenata

Kod hrane pune praznih kalorija unošenje dodatnih nepotrebnih kalorija nije jedini problem – tu je i jednako važna činjenica da masna i slatka hrana napuni vaš želudac, pa ostaje manje mjesta za korisnu hranu koja sadrži potrebne zdrave nutrijente. Ukratko, jednostavno rješenje je sljedeće:kako namirnice s praznim kalorijama sadrže mnogo kalorija, a malo vrijednih hranjivih sastojaka, trebate se usredotočiti na upravo suprotnu vrstu namirnica. Trebate jesti više namirnica koje obiluju nutrijentima, a imaju relativno malo kalorija. Takve namirnice bogate nutrijentima – poput povrća, voća i nemasnih proteina – nude dovoljno hranjivih tvari i zasitne su, no s njima nećete unosite pretjerani broj kalorija. Prilično je lako prepoznati hranu bogatu nutrijentima. Kako su masti izuzetno kalorične (u sitnoj grudici maslaca ima oko 40 kalorija), jednostavnim uzimanjem namirnica smanjene masnoće vrlo je jednostavno izbjeći dio praznih kalorija. Za početak je dobro napraviti nekoliko jednostavnih promjena – recimo, umjesto punomasnog uzeti polumasno mlijeko ili koristiti mljeveno pureće meso umjesto govedine.

Još jedan pokazatelj da je namirnica bogata nutrijentima je količina vode koju sadrži. Voda daje volumen, ali ne i kalorije, namirnicama kao što su voće i povrće, pa su one relativno niskokalorične i zasitne. A uz to sadrže i obilje vitamina, minerala, fitonutrijenata i vlakana. Zato ne bi bilo loše da obrok započnete zelenom salatom ili povrtnom juhom, kako biste počeli puniti želudac niskokaloričnom hranom. Između obroka jedite voće i povrće, a i kod kuhanja koristite što više povrća – u juhama, varivima, složencima i umacima za tjesteninu. Tako ćete dobiti veću količinu i dodatnu hranjivu vrijednost.

 

Napisala Susan Bowerman, mr.sc., registrirana dijetetičarka, certificirana sportska nutricionistica. Susan je plaćena savjetnica u Herbalifeu.