Koliko je vremena potrebno da izgubimo na težini?

Koliko je vremena potrebno da izgubimo na težini?

Odgovor na ovo pitanje nije toliko jednostavan.

Svaki put kada imam novog klijenta upisanog u raspored, imam poprilično dobru ideju kako će naš prvi razgovor teći. Prva stvar koju obično žele saznati je koliko ja mislim da bi trebala biti njihova idealna težina. Odgovor nije toliko jednostavan i na to pitanje neminovno slijedi slično pitanje i jednako nezahvalno za odgovorit:"Koliko će to trajati?". Ja sam vodila takav isti razgovor bezbroj puta tijekom godina, a moj odgovor je uvijek isti - "to ovisi".

Nije zadovoljavajući odgovor, shvaćam, ali je stopa po kojoj osoba koja će izgubiti na težini ovisi o puno stvari. To je kao putovanje. Možete pogledati na kartu, utvrdilo koliko milja morate putovati, shvatiti svoju prosječnu brzinu, a zatim procijeniti koliko dugo će vam trebati do odredišta. To ponekad radi. No, možda ste naišli na zastoj u prometu. Možda se vozite kroz grad u kojem nikada niste bili i odlučite se zaustaviti neko vrijeme.

To je vrlo slično kao kod mršavljenja, iako je matematika također prilično jednostavna. Ja mogu procijeniti koliko kalorija potrošite dok mirujete( to se zove vaš stupanj pasivnog metabolizma), a zatim dodajte ekstra kalorije za vašu trenutnu razinu aktivnosti. Ako želite izgubiti pola kilograma u tjedan dana, morate unijeti oko 500 kalorija manje od tog broja svaki dan - bilo jedući 500 kalorija manje ili da potrošite dodatnih 500 kalorija vježbanjem. Najvjerojatnije bi imali najbolji rezultat kombinacijom te dvije primjene.

Problem je u tome što postoji previše stvari koje utječu na konačni ishod. Kao prvo, radi se o procjeni. Procijenite koliko kalorija izgubite svaki dan, pratite koliko kalorija jedete je također samo procjena – a većina ispitivanja kaže da ljudi podcjenjuju kalorije koje pojedu za više od 20%. 

A što je s onim kalorijama koje mislite da ste sagorjeli? Grafikoni vježbi mogu vam reći da plivanje sagorijeva 500 kalorija na sat – no dali ste plivali 60 minuta bez prestanka? Plivate li uopće? Jednom sam uočila klijenta na lokalnom bazenu... vodila je poduži razgovor s prijateljicom, dok je sjedila na stepenicama u plitkom kraju. Ona mene nije vidjela, a ja sam morala ugristi svojjezik, jer mi je prilikom našeg idućeg susretarekla kako ide na plivanje tri puta tjedno po sat vremena, a nije mogla odgonetnuti zašto ne gubi na težini.

Dakle, baš kao putovanje, možete u grubo nagađati o tome koliko dugo će vam trebati do vašeg odredišta. No, morate prihvatiti da je to samo to - pretpostavka. Ako dosljedno smanjujete unos za 500 kalorija od onoga što vam treba - onda da, trebali bi pasti oko pola kilograma tjedno. Ali baš kao kad vozite automobil, ne može ići dosljedno stabilnom brzinom ili pak potrošiti gorivo točno u kilometar. I baš kao što čine prometne gužve i zaobilaznice, stvari nas na putu mogu usporiti ili nas odvesti sa pravog puta. No, na kraju bitno je da se vratimo natrag na cestu i nastavimo naprijed.

Dakle, ako se pitate "koliko dugo će to trajati?" Ohrabrujem vas da se morate usredotočiti na sve pozitivne promjene koje su napravljene na putu. Budući da gledamo na duge staze, ako poboljšanje prehrambene navike i postanete aktivniji, težina će se pobrinuti sama za sebe i u svoje vrijeme. Te baš kao na putovanju, ponekad je najbolje fokusirati se više na put, a manje na odredište.

Napisala Susan Bowerman, MS, RD, CSSD. Susan je plaćeni konzultant za Herbalife.