Leo Messi

Leo Messi

Razgovor s članom nogometnog kluba FC Barcelona Leom Messijem

Nogometna zvijezda Lionel (Leo) Messi, rođen u Argentini, jedan je od najistaknutijih igrača u jednoj od najboljih momčadi na svijetu, FC Barcelona. Jednostavno rečeno, ovaj miran i skroman nogometni fenomen dominira u svijetu najpopularnijeg sporta jer je svoj klupski debi 2003. godine imao sa samo 16 godina. Prepuštajući da njegova igra govori sama za sebe na terenu, prednji/ vezni igrač je sada tri puta zaredom dobitnik FIFA Ballon d’Or (2009., 2010. i 2011.) te igra za argentinsku reprezentaciju na međunarodnim natjecanjima.

Kakva je uloga prehrane u Vašem životu sportaša?

Prehrana je vrlo važna za sve ljude, bilo da su profesionalni sportaši ili ne. Kao profesionalni sportaši, svi igrači moraju slijediti određeni režim prehrane koji odgovara tijelu svake osobe.

Možete li nam reći nešto više o svom dobrotvornom radu?

Zaklada Leo Messi usmjerena je na projekte ciljane za djecu s potrebama u okviru odgojno-obrazovnog razvoja, te na poboljšanju zdravstvenih tretmana. Za sada smo locirani u Španjolskoj i Argentini; međutim, počeli smo pokretati projekte u drugim zemljama Latinske Amerike, poput Bolivije.

Tko ili što Vas inspirira?

Jednog dana, nakon što sam posjetio bolnicu, shvatio sam poseban aspekt sebe kao javne osobe. Shvatio sam da onoj bolesnoj djeci prisutnost poznatog nogometaša može biti od velike pomoći. Kada ste tamo i možete od njih dobiti osmijeh, to je uzbudljivo, jer tada žele težiti svome cilju još i više. Oni tada stvarno osjećaju da će prevladati bolest, te da će biti u mogućnosti ostvariti svoje snove. Ja sam ostvario svoj san da postanem nogometaš, i želim da znaju da sam se puno borio kako bih došao tu gdje sam sada, ali da se moram boriti čak i više kako bih ostao ovdje. Želim iskoristiti tu prednost i uspjeh za pomoć djeci kojoj je to najviše potrebno; to je moja odluka, jer sam sretan svakoga dana kada mogu učiniti nešto da se dijete nasmiješi, kada misli da postoji nada, kada vidim da se osjeća sretnim. To je razlog zašto smo odlučili otvoriti Zakladu Leo Messi. I ja ću nastojati činiti djecu sretnima istom snagom i predanošću kojom je potrebno da se bude nogometaš.

Kako se pripremate za važnu utakmicu?

Moja priprema je kao i za svaku drugu utakmicu, jer su sve utakmice važne. Nemam nikakvu posebnu rutinu. Najbolja priprema je trenirati svakoga dana s koliko god je moguće veselja i truda.

Koji savjet biste dali mladima koji žele postati profesionalni sportaši ili nogometaši?

Još sam premlad da bih mladima davao savjete. Ali smatram da u životu treba raditi dan za danom, pokušavajući raditi ono što stvarno volite. Jer ako to možete ostvariti, sigurno ćete imati sretniji život.


Zaklada Leo Messi i Herbalife zajedno pomažu djeci diljem svijeta.