Nitratima u voću i povrću promičemo zdravlje srca

Nitratima u voću i povrću promičemo zdravlje srca

Par korisnih savjeta kako nitratima iz voća i povrća promičemo zdravlje srca.

Priča oko povezanosti prehrane i zdravlja srca je dovoljno dugo prisutna da većina ljudi prilično dobro zna kako glasi. Pazite na svoju težinu, zadržite svoje ukupne masti i razinu zasićenih masti nisko, i nemoj te biti preteške ruke sa soljenkom. Uzimajte topiva vlakna iz neke namirnice kao što su zobene pahuljice i zdravo riblje ulje u mješavini, i imate prilično dobru prehrambenu strategiju.

Budite sigurni, sve su to dobri savjeti! Uostalom, prehrana zasnivana na visokim masnoćama može staviti težinu na vas, zasićene masti mogu povisiti razinu kolesterola u krvi, a višak soli može povisiti krvni tlak - sve što može povećati rizik za bolesti srca. No, postoji još jedna kockica u slagalici zdravlje srca kojoj se pridaje sve više pažnje ovih dana - mala molekula koja se zove dušikov oksid.

Dušikov oksid

Proizveden u stanicama sluznice na površini krvnih žila - je plin koji širi arterije, što je veliko pomagalo protoku krvi te smanjuje krvni tlak. To je također snažan antioksidans, svojstva da radi na ublažavanju oksidativnog stresa u tijelu i smanjenju opasnost od srčanih bolesti.

Naša tijela proizvode dušikov oksid od kisika uz arginin, amino kiseline nalaze se u izobilju u proteinima-bogatim namirnicama poput orašastih plodova, graha i plodova mora. No, postoji još jedan izvor - mi također možemo proizvesti dušikov oksid iz nitrata u hrani koje jedemo.

Kada konzumiramo nitrate iz prehrani, oni se apsorbiraju u tankom crijevu i ulaze u krvotok. Oko 25% nitrata je preuzet od strane žlijezda slinovnica, gdje je koncentrirana u slini. Bakterije koje se prirodno javljaju u ustima tada pretvaraju nitrat u njegovog kemijskog rođaka, nitrati koji se apsorbira nazad u sustav. Od tamo, daljnje kemijske promjene u krvi i tkivu vode do proizvodnje dušikovog oksida.

Možda ste i upoznati sa nitratima i nitritima kao dodatku suhomesnatim proizvodima poput šunke i slanine - oni se staviljaju tu da prije svega očuvaju svježinu, boju i okus. No, prije nego što počnete razmišljati kako je slanina novi izvor zdrave hrane, imajte na umu da je pretrpana zasićenim mastima i soli. Vrlo malo od nitrata dolazi iz suhomesnatih proizvoda.

Voće i povrće za zdravlje srca

Potvrdilo se da većina nitrata koje konzumiramo - između 70% i 85% - dolazi iz povrća i voća, najbogatijih izvora kao što su špinat, salata, celer, cvjetača, grožđe, jagode i korjenasto povrće. Većina preostalih nitrata koje unosimo, naravno dolaze u vodi za piće.

Voće i povrće su oduvijek bili poznati kao nepresušan izvor nutrijenata - oni su prepuni antioksidansa, vlakana, vitamina i minerala, ali košta nas malo u smislu kalorija. Također su puni vitamina C, što pojačava stvaranje dušikova oksida iz nitrata. Činjenica da su oni također bogati nitratima je još jedan razlog da ih jedemo!


Napisala Susan Bowerman, MS, RD, CSSD. Susan je plaćeni konzultant za Herbalife.