Ovog ljeta pazite na hidrataciju

Ovog ljeta pazite na hidrataciju

Kako temperature rastu, pobrinite se da pijete dovoljno vode. Obratite pozornost na sljedećih pet znakova moguće dehidracije.

Kako temperature rastu, pobrinite se da pijete dovoljno vode. Obratite pozornost na sljedećih pet znakova moguće dehidracije.

1 – Usta su vam suha

To se čini prilično očito – ako ste žedni, vjerojatno ne pijete dovoljno tekućine. To je točno, no imajte na umu da se mehanizam žeđi ponekad aktivira tek kada ste prilično dehidrirani. To je jedan od razloga zašto se naročito sportašima preporučuje da piju prema rasporedu. Isto tako, sa starenjem slabi reakcija na žeđ, pa je zato toliko važno usvojiti zdravu ‘naviku pijenja’ u mladoj odrasloj dobi.

2 – Urin vam je taman

Ima li vaše tijelo dovoljno tekućine možete odrediti prema boji svog urina. Ako je urin relativno bistar – toliko da biste kroz njega mogli čitati novine – tada je se u redu. Ako organizmu nedostaje vode, urin postaje koncentriran i tamne boje. Urin bi trebao više ličiti limunadi, a manje soku od jabuke.

3 – Neredovita probava

Redovita stolica ovisi o odgovarajućoj količini tekućina u tijelu. Stoga, ako ste konstipirani, moguće je da ne pijete dovoljno vode. Većina ljudi misli da su vlakna najvažniji čimbenik za dobru funkciju probavnog trakta. No, neka vlakna (ona topiva u vodi) mogu djelovati samo ako upiju vodu i nabubre – tako im se povećava volumen, pa pomažu pri eliminaciji stolice.

4 – Blagi zadah iz usta

Sada su vam usta suha, manje je sline koja ispire bakterije koje se prirodno nalaza u ustima. Kako se bakterije hrane česticama hrane i stanicama kože u vašim ustima, one se počinju razmnožavati i zato vaš dah dobiva ustajali miris – naročito ujutro. Voda pomaže jer potiče lučenje sline, čime se može smanjiti stvaranje bakterija.

5 – Vježbanje vam ne ide kako biste htjeli

Voda je presudna kada tijelo stvara energiju koju vaši mišići trebaju prilikom vježbanja. Kada u tijelu nema dovoljno tekućine, može se desiti da osjetite kako vam energija slabi. Zato je toliko važno popiti dovoljno tekućine prije i tijekom vježbanja.

Biljni koncentrat aloje unijet će živost u vodu koju pijete i olakšati dostatan unos tekućine – Niskokalorični napitak:zdraviji od visokokaloričnih zašećerenih bezalkoholnih napitaka