Prazne kalorije

Prazne kalorije

Jednostavno rečeno, to su one kalorije u hrani koje nemaju značajnu prehrambenu vrijednosti, međutim takve kalorije se često mogu vrlo brzo nakupiti.

Većina masti i dodanih šećera smatra se „praznim“ jer ne nude puno (ako i išta) vašem tijelu – ne nude vitamine, minerale, fitonutrijente, vlakna… Ono što nude je brzi put do većeg trbuha, bokova, bedra. Nemojte da vas izraz „prazne kalorije“ zavara – one nisu prazne kalorijama.

Da stvari budu još više zbunjujuće, namirnice koje sadrže puno „praznih kalorija“ ponekad nazivamo „energetski gustom“. Što zvuči kao nešto što bi vam trebalo dati energiju, ali to zapravo nije tako – to je samo nježniji način da se kaže kalorija.

Dakle, energetski gusta hrana je ona koja sadrži puno kalorija (ok „energije“) u relativno malom volumenu – kao 250 kalorija „energije“ koja se dobije iz manje krafne ili više od 300 kalorija iz šake čipsa.

Uobičajeni izvori praznih kalorija

Ponekad ste svijestni kada uzimate prazne kalorije – kada uzmete šećer u gaziranim sokovima ili čokoladica. No prazne kalorije nisu uvijek tako očite… kao 5 žličica masti skrivenih u muffinu od borovnice, a još oko 8 žličica šećera skrivenih u raznim napicima od kave kojim ispirete muffin.

Slatka pića uvelike doprinose praznim kalorijama u prehrani i to ne samo sokovi i kave, nego i jako slatki čajevi i voćni napitci poput limunade. Isto vrijedi ia za bombone, palačinke sa preljevom. I masna hrana kao pomfrit, preljev za salato je uglavnom sačinjen od praznih kalorija. Deserti također isporučuju puno praznih kalorija vašem tijelu – većina kolača i keksa također sadrže puno šećera i masti.

Zamijenite prazne kalorije hranom bogatom nutrijentima

Uzimajući dodatne kalorije koje ne trebate samo je dio problema sa praznim kalorijama, postoji još jednako važno pitanje. Masti i slatka hrana u želucu vam zauzimaju ono mjesto koje vam je potrebno za hranu bogatu nutrijentima koje vaše tijelo treba.

Ukratko prazne kalorije imaju puno kalorija i vrlo malo nutrijenata, vi trebate prebaciti fokus na hranu koja vam daje upravo suprotno. Jedite hranu sa obiljem hranjivih tvari s relativno niskom kalorijskom vrijednosti. To je hrana poput voća, povrća i miješanih proteina, nudi tijelu puno nutrijenata, a neće vas napuniti kalorijama.

Hranu bogatu nutrijentima je lako za uočiti. Zamijenite hranu sa visokim udjelom masnoće sa onom niskog udjela masnoće. Zamijenite punomasno mlijeko sa nemasnim ili zamijenite govedinu sa purećim prsima.

Još jedan način kako prepoznati hranu bogatu nutrijentima je njihov sadržaj vode. Voda daje volumen, ali nema kalorija tako voće i povrće imaju volumen ali su relativno niskokalorični. Oni također sadrže mnogo vitamina, minerala, fitonutrijenata i vlakna. Možete započeti svoj obrok sa zelenom salatom ili juhom od povrća. Za međuobroke uzmite cjelovito voće i povrće, povrće dodajte i kuhanoj hrani kako biste ju „napumpali“ nutrijentima i volumenom.

Zašto je hrana bogata nutrijentima toliko važna?

Koristite svoje kalorije mudro i trošite ih najhranjiviju hranu koju možete, to je osobito važno za osobe sa relativno niskim kalorijskim potrebama. Žena koja svoju težinu održava sa prehranom od 1400 kalorija dnevno morati će pažljivo odabrati svoju hranu ako želi tijelo napuniti nutrijentima bez dobivanja na težini. Čak i osobe sa visokim kalorijskim zahtjevima ne bi trebali pretpostaviti da se mogu neograničeno pretrpavati kalorijama. Ako i trebate dobiti na težini još uvijek je pametno jesti što više hrane bogate nutrijentima.

Nema ništa loše u tome ako se povremeno počastite harnom sa praznim kalorijama. Važna je ukupna kvaliteta vaše prehrane. Dok god je većina hrane koju jedete bogata nutrijentima, povremeno uzimanje visokokalorične hrane ne bi trebao biti problem.

Napisala Susan Bowerman, MS, RD, CSSD. Susan je plaćena savjetnica Herbalife-a.