Prekrasno tijelo za ovo ljeto

Prekrasno tijelo za ovo ljeto

Par korisnih savijeta kako dovesti tijelo u formu do ovoga ljeta.

Ako vas pomisao na skidanje u bikini ispunjava panikom, još nije kasno da se dovedete u formu za ovo ljeto. Pokušajte odmah unijeti nekoliko malih promjena u svoju prehranu i svakodnevni režim i moći ćete bez ustezanja izaći na plažu!

Birajte mudro

Važno je da u obrocima bude mnogo voća, povrća, cjelovitih žitarica, nemasnih proteina i nemasnih mliječnih proizvoda. Te hranjive namirnice sadrže mnogo manje kalorija od manje zdravih namirnica. Umjesto da posegnete za visokokaloričnim grickalicama i gaziranim napitcima, između obroka jedite voće i povrće i pijte mnogo vode.

Najbolji početak

Oni koji redovito doručkuju lakše će kontrolirati svoju težinu, dok će oni koji preskaču doručak vjerojatno pretjerati za ručkom. Ukoliko ujutro baš ne možete jesti, probajte pojesti zdjelicu zobene kaše s malo umiješanog proteinskog praška, malo svježeg voća sa žlicom svježeg kravljeg sira ili jogurta ili proteinski shake spravljen od proteinskog praška, mlijeka i voća.

Nađite vremena za vježbanje

Uvijek je problem naći vremena za vježbanje, no kada je riječ o kontroli težine, vježbanje je od presudne važnosti. Ako vam je teško tijekom dana naći vremena za vježbanje, pokušajte podesiti budilicu 30 minuta ranije, tako da vježbanje možete odraditi odmah ujutro – to je odlično ako ste skloni krajem dana naći izgovor i ne vježbati. Ako pak niste od onih koji dobro funkcioniraju ujutro, vrijeme je za plan B:U stanci za ručak obavite brzu šetnju. Pozovite kolegu s posla da vam se pridruži – tako ćete biti dodatno biti motivirani da ne preskočite šetnju. Ukoliko vam je teško naći 30 minuta «u komadu», isplanirajte tri ili više mini-vježbanja. Tako ćete tijekom dana opet odraditi potrebnih 30 minuta.

Postavite si ciljeve

Postavite si mjerljivi cilj za koji znate da ga možete ispuniti – nemojte samo odlučiti «Više ću vježbati», već odlučite, recimo:«Tri puta tjedno ću po 30 minuta brzo prohodati.» Ili odredite koliko želite svakoga dana prohodati i mjerite uz pomoć pedometra. Za motivaciju je dobro kada možete točno očitati koliko ste blizu ispunjenju svog cilja za pojedini dan. Ako si postavite realne ciljeve koje možete ispuniti, doći će do trajnijih promjena u vašem načinu života – a to dugoročno vodi do uspješne kontrole težine.

Proslavite svoj uspjeh

Kada osjetite da vam opada motivacija – a to se svima događa – podsjetite se zašto ste zapravo odlučili uvesti ovu promjenu. Usredotočite se na svoje uspjehe, a ne na neuspjehe. Nastojte manje paziti na to što pokazuje vaga i sami sebe pohvalite zbog svih dobrih navika koje usvajate.