Prigrlite natjecateljstvo i budite pobjednik svaki put

Prigrlite natjecateljstvo i budite pobjednik svaki put

Biti aktivan je zabavno i nagrađujuće samo po sebi no dodate li element kompeticije, to bi vas moglo odvesti na novu razinu

Biti aktivan je zabavno i nagrađujuće samo po sebi no dodate li element kompeticije, to bi vas moglo odvesti na novu razinu. Ako prepoznate u sebi da trebate novi izazov, ako je vaša rutina postala mutna ili jednostavno želite podići svoju igru onda bi uključivanje u neko natjecanje moglo biti upravo ono što vama treba. Kakva god da je vaša kondicija, negdje postoji nešto što će u vama probuditi natjecateljski duh.
Očito, kao bivši olimpijski atletičar uvijek prvo pomislim na trčanje no vi možete pronaći način da sebi zadate izazov u bilo kojoj disciplini, aktivnosti ili sportu.
Možda možete izazvati člana obitelji na utrku biciklima ili se pridružiti plivačkom timu?
Evo nekoliko primjera za trčanje na 5ooo metara no moje smjernice mogu se primijeniti na bilo koji tip natjecanja.

Kako bi bili sigurni da ste spremni za natjecanje upitajte se sljedeća 4 pitanja

1. Je li moja trening rutina najbolja za mene?

Prepoznate li svoje prednosti i slabosti otvarate mogućnost da prepoznate i druge dijelove tijela na kojima trebate poraditi.
Primjer 5k:ako ste konstantno napeti u zadnjoj skupini bedrenih mišića pokušajte dodati više vježbi rastezanja u vaš trening plan, moglo bi pomoći da trčite slobodnije.

2. Razumijem li što želim od svog tijela?

Razmislite o svom natjecanju:ako trebate pokriti veliku udaljenost onda je tempiranje od vitalnog značaja. Ako trebate snažan start, onda bi vaš trening trebao biti fokusiran na one prve momente vašeg izazova
Primjer 5k:  utrka na 5000m uključuje korištenje aerobnog sistema 80% vremena i anaerobnog 20% vremena. Prateći trening plan koji trenira oba sistema efektivno može utjecati na konačno brže vrijeme. Treniranje anaerobnih vježbi dat će vam boost samopouzdanja znajući da možete pretrčati svakoga u zadnjim metrima.

3. Imam li dovoljno goriva prije i nakon treninga?

Kada se sve svede na natjecanje u nekom sportu izdržljivosti, odabir dobrog goriva je od velikog značaja kako bi dodatno osnažili svoje treninge. Važno za trening program, odabir namirnica, visoko kvalitetne hrane za oporavak i izgradnju nakon napornog treninga.
Ugljikohidrati i masti su esencijalni izvor energije za visoki intenzitet aerobnih vježbi ali tijelo ima ograničenu zalihu masnoća u slučaju da zatreba, zato fokusirajte svoju energiju na zalihama kvalitetnih ugljikohidrata prije utrke.

4. Je li moja oprema najbolja za mene?

Odabir opreme bazirano na osobnim potrebama može drastično poboljšati vašu izvedbu. Kada krećete sa nekim programom osigurajte se da vaša oprema omogućava komfor i ako je potrebno, zaštitu.