Što je kalorija?

Što je kalorija?

Kalorije. Brojimo ih. Proklinjemo ih. Kako na jednostavan način opisati što kalorija predstavlja?

Kada pitate prosječnu osobu da definira kaloriju, obično će te čuti nešto poput „to je ono u hrani kada ih pojedeš previše, postat ćeš debeo“. Iako mislimo o njima na taj način, kalorije nisu zapravo „ono“  u hrani – ne može ih se vidjeti, dodirnuti, izdvojiti iz hrane i gurnuti na tanjur sa strane. Kalorije su zapravo mjera za energiju u hrani, i neovisno kakvu aktivnost vaše tijelo obavlja, ono treba energiju u obliku kalorija ne bi li aktivnost bila obavljena.

Vjerojatno mislite da je hrana gorivo – i zapravo je – no energija koju vaše tijelo treba – u obliku kalorija  - je „zaključana“ u obliku proteina, masti, ugljikohidrata koji čine hranu koju jedete.

Tek kada se hrana u potpunosti razgradi, energija se oslobađa i može biti iskorištena za aktivnosti svake pojedine stanice tijela. Kalorija je jednostavan način za opisati količinu energije koja se može osloboditi iz hrane koju pojedete.

Stavljanje hrane u vaše tijelo nije puno drugačije od točenja goriva u automobil. Sama prisutnost goriva u rezervoaru neće pokrenuti auto. Gorivo mora otići u motor i upaliti svjećicu koja oslobađa energiju koja omogućuje vozilu da se kreće. Na vrlo sličan način vaš se probavni sustav ponaša kao motor organizma – probavlja gorivo i oslobađa energiju iz hrane – a zatim vaše tijelo koristi tu energiju da obavlja doslovno svaku potrebnu aktivnost.

Količina energije (kalorija) u danoj hrani ovisi o tome koliko proteina, masti i ugljikohidrata sadrži. Svaki gram proteina ili ugljikohidrata u hrani oslobađa 4 kalorije energije u  tijelo. Masti recimo oslobađaju duplo više – 9 kalorija po gramu – što objašnjava zašto se masna hrana često smatra „gustom energijom“.

Kada razmišljate o kalorijama kao energiji, malo je jednostavnije razumijeti kako ravnoteža kalorija utječe na tjelesnu težinu. Ako je energija dostupna vašem tijelu (iz hrane koju jedete) jednaka količini energije koju vaše tijelo potroši obavljajući svoje funkcije, tada bi vaša težina trebala biti stabilna. No unesete li više energije iz hrane nego što vaše tijelo treba, ona će se pohraniti u „rezervne spremnike“ – one masne naslage na vašim bokovima, trbuhu i bedrima.

 

Autor Susan Bowerman, MS, RDi CSSD. Susan je plaćeni savjetnik za Herbalife.
-Članak je preuzet sa stranice http://www.discovergoodnutrition.com/