Trčanjem do zdravlja i kondicije

Trčanjem do zdravlja i kondicije

Kardio vježbe su od velikog značaja pa stoga idemo popričati o jednoj od najlakših kardio vježbi - trčanje.

Nije dovoljno samo znati koje koristi možete imati od vježbanje, to znanje je potrebno pretvoriti i u praksu; danas ću vas pokušati uvjeriti da se odlučite na trčanje.
Ja sam veliki pobornik trčanja, no prirodno sam specijalist za disciplinu sprinta- to je disciplina u kojoj se sve svodi na eksplozivnost snage u kratkoj udaljenosti. Trčanje koje zahtjeva izdržljivost je skroz druga vježba. Ok, još uvijek koristite noge no mislim da je trčanje vježba u koju svatko može ući uz relativno malo potrebne opreme. Također je jednostavno početi i hodati pa postepeno napredovati- osiguravajući si da uvijek idete tempom koji vam odgovara.
Bilo da trenirate za maraton ili samo želite dodati neke kardio vježbe svojoj fitnes rutini, ovdje ćete naći neke jednostavne savjete koji će vam pomoči da dostignete svoje ciljeve.

Oprema

Dobra vijest je da ne trebate puno uložiti u opremu za trčanje, iako postoji nekoliko esencijalnih stvari koje će vaše putovanje učiniti ugodnijim:

  • par udobnih tenisica za trčanje
  • sportske čarape
  • udobna odjeća

 

Sve ove stvari će vas pokrenuti a sa vremenom možda poželite investirati u sat za trčanje ili remen koji će vam držati bočicu s vodom.

Slušajte svoje tijelo

Ne osjećate li se spremnim za trčanje, jednostavno hodajte. Kada u određenom vremenu hodanje postane prejednostavno za vas, pokušajte kombinacijom joggiranja i hodanja. Vaš cilj bi trebao biti da pronađete udoban i održivi tempo. Sjetite se i stati napraviti pauzu ukoliko osjetite bol. Uvijek izvedite zagrijavanje i istezanje kako bi ste pripremili tijelo za vježbanje.

Trenirajte na vrijeme ne udaljenost

Tijekom prvih nekoliko tjedana, umjesto da razmišljate o udaljenosti koju ste pretrčali, vi se fokusirajte na zbroj vremena koji trčite(hodate ili trčite). Postavite cilj od 20-30 minuta i jednom kada uspješno i bez problema otrčite tu dionicu, povećajte vremenski cilj. Gledate li u prvim tjednima treninga na kilometre koje ste prešli mogli bi ste se mentalno obeshrabriti. No, jednoma kada uspješno završite 45minuta trčanja u svom vlastitom tempu, slobodno zabilježite i kilometražu i postepeno povećavajte udaljenost.

Shvatite svoje faze

Nemojte samo uletiti u trening gomilajući pređene kilometre, umjesto toga laganim treninzima formirajte svoju osnovnu aerobnu razinu vježbajući intenzitetom pet do šest puta manjim od maksimalne razine. To je iz razloga što postepenim treninzima efektivno učimo svoje tijelo da sagorijeva masti i koristi ih kao gorivo. Ovo će dobiti na važnosti kada počnete povećavati udaljenost.

Kros trening

Da bi postali učinkovit trkač morate trčati, međutim razmislite i o cross treningu. Ubacite li u svoju tjednu rutinu biciklizam, plivanje ili trening s utezima izbjeći ćete dosađivanje i ubrzati dolazak u formu.
Svakako u svom programu pokušajte i sa neravnim terenom ili uzbrdicama. Trčanje uzbrdo je odličan način da izgradite snagu.

Odmor!

Morate u svoju rutinu uvrstiti i dane za odmaranje kako bi omogućili mišićima da se prilagodne na povećan napor te učinkovitije regenerirali. Jedan do dva dana odmora tjedno su ključni za odlične performanse.

***

Sada kada ste pročitali ovo, molim vas da pronađete vremena i posvetite se nekoj od kardio vježbi još danas. Kao dodatni bonus, mnogi smatraju kako im trčanje pomaže da razbistre misli.
Za početak, fokus bi trebao biti na poboljšanju trenutnog fitnes nivo kako bi pripremili tijelo na nadolazeći povećani napor. Doista smatram da je pametan i jednostavan pristup trčanju najbolji mogući plan. Osiguravajući svome tijelu da se priprema svaki dan pomalo najsigurniji je i najugodniji način treniranja.

Napisala Samantha Clayton, AFAA, ISSA. Samantha je Director Fitness Edukacije u Herbalife.
Preuzeto sa discovergoodnutrition.com