Trebate li jesti masno?

Trebate li jesti masno?

Preporučljivo je da štedljivo jedete masnoće, naročito one koje dodajemo hrani, iz razloga što se kalorije prilično brzo gomilaju!

Zapravo trebamo malu količinu da bi bili zdravi!

Nekoliko godina prije, imao sam klijenta koji je imao fobiju na masno. Kada god bi osjetila trag masnoga na hrani ona bi ju odbila. Raskomadala bi komad pečenog pilića na male komade, trgajući svaki komadić masnoga kojeg bi pronašla između mišićnih vlakana, a salatu je uvijek radila sa limunovim sokom bez imalo ulja
Radila je to strateški kao kontrolu težine, malena žena u nastojanju da takva i ostane ali je također  čula da su ljudima potrebne masnoće. Stoga je bila zabrinuta. Jeli takav pristup dobar za njeno zdravlje? Još važnije pitanje, jeli uopće trebala masnoće u svojoj dijeti?
Jednostavan odgovor na pitanje“trebamo li masnoće“ je DA, trebamo. Evo i jedan od glavnih razloga zašto. Masnoće koje mi unosimo sačinjene su od različitih komponenti koje zovemo masne kiseline. Neke od tih masnih kiselina smatraju se esencijalnim-što znači da moraju biti dobivene iz hrane jer ih tijelo ne može proizvesti. Ne unosimo li dovoljno esencijalnih masnih kiselina mogli bi utjecati na zdravlje.
Evo kvake, količina koju bi trebali pojesti da bi zadovoljili potrebe tijela za esencijalnim masnim kiselinama je malena. Koliko mala? Procijenjeno je da kada bi samo 5% kalorija koje pojedemo dolazilo od masnoća koje su u zdravoj i dobro balansiranoj prehrani, to bi bilo dovoljno. To je otp. u vrijednosti 75kcal od 1500kalorija u dnevnoj prehrani ili manje od 9gr.masnoća.
Dakle, da trebamo jesti masnoće ali količina koju trebamo je toliko mala da se može namiriti iz cjelokupne prirodne hrane, čak i ako ne dodajete masnoće uopće.
Ja ne predlažem da trebate učiniti sve da izbacite svaki trag masnoća iz svoje prehrane. Ako ne birate prehranu pažljivo i pojedete 9gr masnoća dnevno to neće garantirati da ste dobili pravi balans esencijalnih masnih kiselina.
Dovoljno je reći da većina nas ne jede niti približno dovoljno zdravih i esencijalnih omega 3 masnih kiselina koje dobivamo iz ribe, orašastih plodova...
Zaključak je sljedeći, tragovi masnoća postoje prirodnu svakoj vrsti hrane, čak i u povrću. Razmislite o tome, naši prapradjedovi(lovci i sakupljači) nisu imali pakirane proizvode ili boce dresinga za salatu. Oni su morali svoje esencijalne masnoće dobiti od nekud, stoga su konzumirali hranu koja je prirodno sadržavala masnoće, poput ribe, plodova, sjemenki...čak i povrće.
Preporučljivo je da štedljivo jedete masnoće, naročito one koje dodajemo hrani, iz razloga što se kalorije prilično brzo gomilaju!