Voda uz prehranu može značiti bolji izbor hrane

Voda uz prehranu može značiti bolji izbor hrane

Prenosimo članak autorice Susan Bowerman o važnosti izbora pića uz obroke.

Ono što pijemo može utjecati na odabir hrane koju ćemo jesti.

Posvećujemo puno više pozornosti onome što jedemo nego onome što pijemo – obično se odlučimo za piće tek nakon što smo odlučili što ćemo jesti.

No, postoje slučajevi kada piće odlučuje. Ulijte si čašu hladnog mlijeka, iznenada se pojavljuje žudnja za čokoladnim kolačićem. Vruća šalica kave pojačava želju za krafnom punom šećera. Postoji li netko tko nije primijetio da pivo odlično ide uz slanu i masnu hranu poput pizze, hot doga i kikirikija. Ako postoje određeni napitci koji vas mogu usmjeriti da jedete krivu hranu, da li je moguće da postoje drugi napitci koji mogu pomoći napraviti bolji izbor? Istraživači sa Sveučilišta u Oregonu i Sveučilišta u Michiganu misle tako.

Nalazi u studiji objavljenoj prošli tjedan u časopisu Appetite1 ukazuju na to da voda kao piće može poboljšati naš izbor hrane u obrocima. Istraživači su izveli dva vrlo jednostavna eksperimenta, kako bi shvatili da li su određene kombinacije hrane i pića sklonosti koje se razvijaju rano.

U prvoj studiji istraživači su ispitali 60 mladih da kažu svoje mišljenje o različitim kombinacijama hrane i pića. Rezultati su bili jasni – sokovi idu odlično uz pizzu i pomfrit, ali ne pašu uz sirovo ili pareno povrće. Te namirnice, kažu ispitanici, zovu vodu.

U drugoj studiji grupi od 75-ero predškolske djece ponudili su za užinu sirovu mrkvu i papriku – koji su se posluživali u dva navrata sa vodom ili voćnim punčem. Nije iznenađujuće, djeca su pila više punča od obične vode – ipak je to slatko – ali zanimljiva stvar je da su djeca jela više povrća kada su služili vodu nego kada je poslužen punč.

Rezultati sugeriraju da djeca mogu naučiti vrlo rano upariti određene pića s određenim namirnica – sokovi idu s masnim i slanim jelima, a ne s povrćem – i te ih postavke prate kada odrastu. To znači ako izlažete djecu kombinaciji sokovi-sol-mast tijekom djetinjstva, svaki put kad piju slatka pića, nepca će biti pripremljena za hamburger, pizzu i krumpiriće koji sigurno slijede.

I tako, autori kažu, ako izbor pića određuje hoćemo li jesti povrćeili ne, možda je vrijeme da prvo razmislite o piću– pošto nas pravo piće može potaknuti na bolji izbor obroka.

Sigurno će biti potrebno više od jednog ili dva ovakva obroka vode i povrća kako bismo zaustavili problem dječje debljine. Ali ako djeca nauče rano povezati zdrave napitke sa zdravom hranom, to ih može potaknuti da jedu više povrća – a to je odličan početak.

Autor Susan Bowerman, MS, RD i CSSD. Susan je plaćeni savjetnik za Herbalife.
1 Cornwall, TB i McAlister AR. Kontingent Izbor:Istražujući odnos između zaslađenih napitaka i potrošnje povrća. Apetit, 2012 (epub ispred tisku)
Članak je preuzet sa stranice http://www.discovergoodnutrition.com/
 

Magic Life – Nezavisni Herbalife distributer