Zdrave masti

Zdrave masti

Zdrave masti mogu pomoći u postizanju zdravijeg kardiovaskularnog sustava. Evo nekoliko savjeta kako unijeti više zdravih masti u prehranu.

Koje su to zdrave masti i zašto su dobre?

Masti koje jedete možemo podijeliti u dvije široke kategorije:zasićene (nezdrave masnoće) i nezasićene (zdravije masti). Nezasićene masti se smatraju boljima jer te masti prvenstveno dolaze iz biljne hrane. Mogu pomoći zadržati razinu kolesterola u krvi unutar normalnog raspona. S druge strana prehrana koja je bazirana na zasićenim mastima (koje prije svega dolaze iz životinjskih izvora) mogu povećati razinu kolesterola u krvi.

 

Nezasićene dalje dijelimo na:mononezasićene i polinezasićene masti.

Mononezasićene masti

Nalazimo ih u orašastim plodovima, sjemenkama, maslinama, maslinovom ulju i avokadu, one se smatraju zdravima za srce kada se konzumiraju u mjerenim količinama i umjesto manje zdravih zasićenih masti.

Polinezasićene masti

One se dalje mogu svrstati kao omega 3 i omega 6 masti. Vaše tijelo treba oba tipa, ali u pravilnim omjerima kako bi zadržali ravnotežu zdravlja. Problem je što većina ljudi jede previše omega 6 masti (uglavnom iz pržene hrane, grickalica, pekarskih proizvoda), a nedovoljno ribe, orašastih plodova, sjemenka i lisnatog zelenog povrća koji pružaju omega 3 .

Pažljivo birajte masti kako biste kontrolirali kalorije

Jednu stvar morate imati na umu – dodatne mogu znatno povećati kalorije u vašoj prehrani. Sva ulja bez obzira na njihov izvor imaju oko 120 kalorija po žlici. To što je maslinovo ulje zdrava masnoća ne znači da ga morate prelijevati preko hrane. Čak i male količine masti mogu dodati okus hrani, koristite ih štedljivo i usredotočite se na odabir zdravih masti.

Na našem blogu pročitajte vi še o Namirnicama bogatim zdravim mastima

Napisala Susan Bowerman, MS, RD, CSSD. Susan je plaćena savjetnica Herbalife-a.